Kesintisiz Güç Kaynağı

Kesintisiz Güç Kaynağı

Kesintisiz Güç Kaynağı Nedir

Kesintisiz Güç Kaynakları  bilinen ve dilimize yerleşmiş  diğer adı ile UPS (İngilizce: Uninterruptible Power Supply), elektrik enerjisi ile beslenen cihazları ve sistemleri şebeke geriliminde olabilecek gerilim yükselmesi, gerilim alçalması, ani ve çok kısa süreli pik gerilimlere, çeşitli nedenlerle oluşan ve Harmonik bozulma olarak adlandırılan gerilim bozulmalarına karşı koruyan ve şebeke  elektriğinin kesilmesi durumundan barındırdığı Aküler sayesinde sistemlerin ve cihazların çalışması için gerek duyduğu  temiz enerjiyi üreterek sistemin kesintisiz çalışmasını sağlayan elektronik cihazlara denir.

UPS’ler genellikle Bilgisayarlar, Veri Merkezleri, Telekomünikasyon Merkezleri, Tıbbi Merkezler, Kesintisiz Üretim yapması gereken endüstriyel tesisler gibi ani bir elektrik kesintisinin yaralanmalara, ölümlere, ciddi iş kesintilerine veya veri kaybına neden olabileceği yerlerde kullanılmaktadır.

UPS, yalnızca elektrik kesintisi sırasında  kesintisiz enerji sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kaliteli ve ana elektrik kaynağından etkilenmeyen temiz güç de sağlar.

UPS Türleri
2 tip UPS Sistemi vardır:

Dinamik UPS: 
Bu tip UPS genellikle büyük güç ünitelerinde kullanılır.
Eşzamanlı bir motor / alternatör, jikle, volan ana bileşenlerdir.
Şebeke elektriği kesildiğinde, volanın enerjisi tükenmediği sürece gücü yükte tutar.
Bu tip UPS bazen dizel jeneratörlerle birleştirilir veya entegre edilir

Statik UPS: 
Tamamen elektronik devre bileşenlerinden oluşan  Sistem, kritik yüklere yüke sürekli ve kesintisiz elektrik gücü sağlar ve 3 tipte kategorize edilir.

Offline / Stand-By (Çevrim Dışı / Bekleme) UPS
Bu tip UPS aşırı gerilim yükselmesine karşı çok temel bir koruma sağlar. Yük, normalde doğrudan gelen şebeke gücüne bağlanır. Gelen voltaj önceden belirlenmiş bir seviyenin altına düştüğünde, dahili bir akü grubundan beslenen DC-AC çevirici devresi çalışmaya başlar ve yükleri beslemeye devam eder. Geçiş süresi 10 ms altındadır. Günümüzde pek kullanılmamaktadır.

Line İnteraktif UPS (Şebeke Etkileşimli UPS)
Bu en ucuz ve en ekonomik UPS tipi  Offline UPS ile benzer şekilde çalışır.
Bu tip bir UPS’te  Yük, bir filtre ve otomatik gerilim düzenleyici üzerinden şebeke elektriğine bağlanır. Line İnteraktif UPS dahili olarak barındırdığı Oto transformatör sayesinde belirlenmiş limitler içinde sürekli düşük gerilim ve aşırı gerilim dalgalanmalarını tolere edebilir ve yüklere sabit gerilim sağlar. Bu tip UPS’lerde şebeke olmasa bile Aküden UPS çalışmasını başlatma özelliği (Cold-Start) özelliği bulunur.

2 kVA ‘ya kadar düşük güçlerde üretilen Bu tip UPS lerde Akü kapasitesi sınırlıdır ve yükleri güvenli kapatmayı sağlayacak şekilde kısa süreli besleyebilir. 

Elektrik kesintisi esnasında Akü üzerinden çalışmaya geçiş süresi yaklaşık 4 ms civarındadır.

Online UPS Double Conversion ( (Çevrim İçi- Çift Çevrim): 
Günümüzde en çok kullanılan bu tip UPS ‘in basit bir blok şeması aşağıdaki şekilde gösterilmektedir. Bir çift çevrim teknolojisine dayanmaktadır UPS (doğrultucu, normal AC akımıyla çalıştırıldığında bile, doğrudan eviriciyi çalıştırır.) Online Çift Çevrim UPS’lerde şebekenin durumu ne olursa olsun yük sürekli olarak Evirici (İnvertör) üzerinden beslenir. Şebeke gerilimi var iken aküler sürekli ve kontrollü olarak şarj işlemine tabi tutularak olası elektrik kesilmelerine hazır tutulur. Giriş şebeke elektriği filtre edildikten sonra önce doğru akıma dönüştürme işlemi yapılır. Bu doğru akım gerilimi işlemci kontrollü olarak saf ve temiz sinüse dönüştürülerek kritik yükler düzgün ve kararlı bir gerilim ile beslenir. Şebekede kesinti olması durumunda  Evirici Aküden aldığı enerjiyi sinüs gerilime dönüştürerek yükleri beslemeye devam eder. Yükün şebekeden veya aküden besleniyor olması UPS çıkış gerilim kalitesi ve sürekliliğini değiştirmez. 

UPS çalışma sırasında Evirici arızalanır ise veya evirici kapasitesinin üzerinde aşırı yüklenirse KGK çıkışı Statik Transfer Anahtarı aracılığı ile şebekeye aktarılır. Bu özelliğe kesintisiz Statik By-Pass özelliği denir.

Kesintisiz güç kaynakları karşımıza sıklıkla çıkan İngilizce ismi ile UPS(Uninterruptible Power Supply)olarak adlandırılan bu cihazlar elektronik cihazlarımızı ani şebeke kayıplarından korumak ve elektrik kesintisi sonrası hiç kapanmadan bir süre daha cihazlarımı kullanmaya devam etmemiz için üretilmiş teknolojilerdir.Kesintisiz güç kaynağı iki görevi üstlenir. Birincisi cihazları olumsuz şebeke sorunlarına karşı korumak, ikincisi ise içerisinde depoladığı enerjiyi ani şebeke kayıplarında sisteme aktararak işlerin devamlılığını sağlamak.Kesintisiz güç kaynağı modelleri Statik UPS ve Dinamik UPS diye iki gruba ayrılır.

Kesintisiz Güç Kaynağı Fiyatları 

Kesintisiz güç kaynakları sürekli devrede kalırlar ve elektrik kesintilerinde, şebekede meydana gelebilecek düzensiz dalgalanmalardan ve istemeyen bozucu yüklerden cihazları korur. Beklentinize ve cihazınıza uygun UPS’ler seçmeniz gerekir. Size en uygun fiyatı ve UPS’yi belirlemek için firmamız ile iletişime geçebilirsiniz.

Statik UPS Nedir ?

Statik UPS üç temel unsurdan oluşur. Şebekeden sağlanan alternatif akımı doğrultan akü grubuna ve eviriciye gönderen doğrultucu, alınan doğru akımı tekrar alternatif akıma gönderen evirici ve işlem için gerekli enerjiyi depolayan akü grubundan oluşur.Kendi içerisinde ikiye ayrılır.Bunlar;

  • Online UPS: Şebekede enerji olsun veya olmasın yük sürekli evirici üzerinden beslenir.

  • Line Interaktif UPS: Şebekede enerji varken evirici inaktif akü şarj grubu aktif olarak çalışır.Akü grubu enerji kesildiğinde devreye girer ve enerjiyi beslemeye devam eder.

 

Kesintisiz güç kaynağı kaç saat çalışır 

Kesintisiz güç kaynağı içerisinde bulunan aküler ile elektrik sağlar. Satın almayı tercih ettiğiniz kesintisiz güç kaynağının gücüne ve kullanılan elektronik cihaza bağlı olarak ve kullanım süresi düşünülürse çalışma sürelerinde farklılıklar olabilir. Bu süre 5 dakikadan saatler süren kullanıma göre değişkenlik göstermektedir. Piyasada bulunan farklı kesintisiz güç kaynakları ile tercihinize göre seçim yapabilirsiniz.


 

Hangi kesintisiz güç kaynağını almalıyım?

Kesintisiz güç kaynağı olarak bilinen UPS’lerin güç kaynağının güç miktarına, elektronik cihazın gücüne ve kullanım süresine göre çalışma sürelerinde farklılıklar olabilir. Şebekelerde ani kesintiler olduğunda bazı durumlarda veri kayıpları yaşanabiliyor.Kesintisiz güç kaynakları bu durumun önüne geçerek size enerji sağlamaya devam ediyor. Piyasada bulunan UPS’lerden beklentinize uygun olanı seçebilirsiniz. 


 

Kesintisiz Güç Kaynağı UPS ne işe yarar?

Kesintisiz güç kaynağı şebeke gelişen ani elektrik kesintilerinde enerjinin devam etmesini sağlayan cihazlardır.Oluşan kesintiler sonrasında sistemin devamlılığını sağlar ve veri kaybını önlemiş olur o yüzden sıklıkla tercih edilen cihazlardır. Şebeke kesintisinde içerisinde biriktirdiği enerji kısa bir süre içerisinde sisteme aktarır.Sistemlere kaliteli ve temiz bir enerji gönderimi sağlar.

 


 

UPS güç kaynağı nasıl çalışır? 

UPS yani diğer adıyla kesintisiz güç kaynağı olarak bilinen cihazlar ani enerji kayıplarında kendi sisteminde depoladığı enerji ile birlikte şebekeyi beslemeye devam eder. UPS’lerin en önemli parçası akülerdir.Kesinti anında aküde depolanan enerji devreye girer sistem çalışmaya devam eder. UPS sisteminde içerisinde bulunan aküyü sürekli şarj ederek kesinti anında enerjiyi kullanmaya devam edebilirsiniz.


 

Kaç watt güç kaynağı almalıyım?

Elektrik kesintilerinde veri kayıplarına uğramamak için kesintisiz güç kaynakları kullanılır. İçerisinde bulundurduğu akü sayeside şebekeden gelen enerji devam ederken deposunu doldurur ve ani şebeke enerji kesintilerinde depodaki enerji ile birlikte size enerji sağlamaya devam eder. Kullandığınız cihazın harcadığı enerji gücüne göre alacağınız UPS’nin gücü farklılık gösterir.Beklentinizi belirleyerek bizlerle iletişime geçebilirsiniz.


 

Güç kaynağı kaç saat dayanır?

Kesintisiz güç kaynaklarının diğer adı ile UPS’lerin kaç saat çalışır sorusuna verilen cevap değişkenlik gösterir. Çünkü içerisinde bulunan aküler ile enerji sağlayan UPS’ler satın alacağınız kesintisiz güç kaynağının kalitesine, gücüne, kullanacağınız cihazın harcadığı enerji miktarı gücüne göre kullanım sürelerinde farklılıklar vardır. Burada önemli olan beklentinizin ne olduğu ve hangi amaçla kullanacağınızı belirlemektir.


 

10 kVA UPS kaç dakika Çalışır

Kesintisiz güç kaynakları İngilizce ismi ile bilinen UPS’ler enerjiyi içerisinde bulundurduğu aküden sağlar ve ani enerji kesintilerinde bizlere yardımcı olarak enerjiyi beslemeye devam eder. 10 kVA UPS için seçtiğiniz kesintisiz güç kaynağına göre farklı hesaplanır.

Örneğin;

Online UPS Güç Kaynağı: 10kVa x 0.9 = 9 Watt

Line Interactive Güç Kaynağı: 10kVa x 0.6 = 6 Watt