VRLA Aküler

VRLA Aküler

VRLA Aküler

Aküler DC enerji depolayabilirler ve bu enerjileri çalışması için elektriğe gerek duyan  cihazlarımızı ve sistemlerimizi çalıştırmak için kullanılırlar.

Aküler birbirinden farklı iki metal bir çözelti (elektrolit) içine batırıldığında iki plaka arasında elektriksel potansiyel oluşturacak şekilde elektrik akımı akıtılmasıyla oluşturulur. Potansiyel değeri (veya gerilim) kullanılan plaka malzemelerine ve elektrolite bağlıdır. 

Akü kapasitesi Amper saat (Ah) ile tanımlanır. Hücre sayısı ile akü gerilimi, plaka yüzeyi ile akü kapasitesi artar.

Günümüzde çok sayıda Akü tipi kullanılmaktadır. Aküler, kurşun asit, nikel kadmiyum, nikel demir gibi kullanılan metal cinslerine göre çeşitlere ayrılır. 

Kurşun asit akü hücresi, sülfürik asit elektrolitine batırılmış kurşun ve kurşun-oksit plakalarını kullanır. 
Bu aküler de temel olarak kuru ve sulu diye ikiye ayrılır. Sulu aküler kapakları açılan ve  bakım gerektiren tiplerdir. Bakımsız ( Asit veya Su ilavesi gerektirmeyen ), kapalı tip akülere Kuru Akü denir. VRLA Aküler ( Valf Regulated Lead Acid ) (Sübap Ayarlı Kurşun Asit Akü ) olarak da bilinirler. Kuru Aküler iç yapıları ve teknolojilerine bağlı olarak ikiye ayrılır.

AGM Akü ( elektroliti separatörlere emdirilmiş ) ve JEL Akü.

Bu akülerin temel özelliği asit taşması veya sızdırması olmamasıdır. Gaz çıkışı yok denecek kadar azdır. Bu yüzden çok güvenlidir ve rafta bekleme ömürleri çok daha uzundur. Bakım gerektirmezler ayrıca sulu akülere kıyasla titreşime karşı daha dayanıklıdır. Sevkiyatı, taşınması sorunsuzdur.

Karakteristik Özellikleri;
Tam kapalı sistem kuru tip olması nedeniyle sızdırmazlık ve mükemmel güvenlik performansı sağlar.
Bakımsızdır, yatay veya dik olarak montaja uygundur.
Şarj kayıp oranı düşüktür bu yüzden geniş sıcaklık aralığında kullanılıp, stoklanabilir.
Yüksek kaliteli AGM seperatör sayesinde uzun ömürlüdür.

VRLA Aküler, Kesintisiz Güç Kaynaklarında Şebeke enerjisinin kesintisinde veya Kesintisiz Güç Kaynaklarının çalışma toleranslarının dışına çıkması durumunda yedek enerji kaynağı olarak  kullanılırlar. Aküler Kesintisiz Güç Kaynaklarının kabini içinde yer alabileceği gibi ayrı bir kabin içinde de bulunabilirler veya raflara yerleştirilebilirler.

Kesintisiz Güç Kaynaklarında kullanılan Kurşun asit aküler altı hücrenin seri bağlanması ile oluşan 12 Volt’luk bloklardan oluşur. 

Aküler Kesintisiz Güç Kaynağının DC Bara hattına bağlandığından Kesintisiz Güç Kaynağı DC Bara gerilimi elde edilinceye kadar Seri bağlanırlar.

Akünün toplam gerilimi her bir akü bloğu geriliminin toplamına eşittir ve bu gerilim KGK’nın DC Bara gerilim değerine uygun olacak şekilde akü sayısı tespit edilmelidir. Bu bağlantı şekli ile toplam akü kapasitesi değişmez, her bir akünün Ah kapasitesine eşit kalır.

Kesintisiz Güç Kaynağının bir kesinti anında yedekleme süresi Akü kapasitesi ile doğru orantılıdır. Eğer bu süre artırılmak isteniyorsa ya Akü Kapasitesi artırılmalı yada Akü Grubu paralel bağlanmalıdır. Paralel bağlantı iki veya daha fazla seri akü grubunun birbirleri ile paralel bağlanmasıyla oluşturulur. Her bir kol aynı sayıda akü elemanına sahip olmalıdır. Aküler iki nedenle paralel bağlanırlar:

•    Kapasitenin arttırılması (toplam kapasite her bir akü kolu kapasitesinin toplamına eşittir.)
•    Sistem güvenilirliğinin arttırılması (Paralel kollardaki Aküler sayesinde bir koldaki  tek bir arızalı akü KGK’nın aküden beslenmesine engel olmaz.)

Normalde altıdan fazla sayıda paralel akü kolu kullanmak yaygın bir uygulama değildir.

Hem seri hem de paralel bağlı akü gruplarında kullanılan aküler birbirleri ile aynı olmalıdır.

Paralel bağlantıda Kesintisiz Güç Kaynağının Aküleri Şarj etme kapasitesi de göz önüne alınmalıdır. KGK’nın şarj edebileceği Aküden fazla sayıda Akü kullanmak Akülerin daha uzun sürede ve daha az kapasitede şarj edilmesine yol açacağından hem sistemin güvenliği azalır hem de akü ömrü kısalır.

İST Enerji Akü Seçiminde müşterilerine ücretsiz destek vermektedir.

AKÜLERİN ÇALIŞMA ÖMRÜNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER
-  VRLA aküleri ASLA deşarj veya kısmi deşarj olmuş durumda  saklamayın.  (Nominal değerinden daha düşük bir açık devre gerilimi  sülfatlaşmanın işareti olabilir)
-  Akü rafta bekleme süresini aşmayın. Aküler  ortalama 6 ayda bir şarj edilmelidir.
- Aküleri Aşırı Şarj işlemine tabi tutmayın. Voltaj Regülatörü, Aşırı şarj gerilimleri aküden, ısıl güç kayıplarına ve güvenlik valfinden gaz çıkmasına neden olacak aşırı şarj akımlarının akmasına neden olur. Bu durum kısa zamanda pozitif plaka malzemesinin korozyona uğramasına ve akü ömrünün hızla kısalmasına yol açar.
- Aküler uygun sıcaklık ve nem koşullarında depolanmalıdır 
(Önerilen 20-25 C). 
40 C sıcaklıkta akü ömrü %25’ine iner. 
Yüksek sıcaklık akünün servis ömrünü kısaltır, oksijen/hidrojen gaz oluşumuna neden olur. Bu durumdaki akü eski haline döndürülemez.
- Aküler asla derin deşarja tabi tutulmamalıdır. 
    -1.67 V/hücre çoğu VRLA akü için sınır değerdir.
    -Akü kapasitesini ve servis ömrünü olumsuz etkiler. 
    -Plakaların sülfatlaşmasına ve akünün iç direncinin büyümesine neden olur.
    -Deşarj derinliğine bağlı olarak, dikkatli bir yeniden şarj işlemi ile akü eski  haline döndürülebilir.
- Aküler temiz bir DC Gerilim ile şarj edilmelidir. 
-Aküler DC güç depolama elemanlarıdır ve DC gerilim ile şarj edilmeleri gerekir. DC şarj gerilimi üzerinde bulunan AC gerilimler akülerin çalışma ömrünü azaltır. 

Redresör modelleri için Redresör sayfamızdan bilgi alabilirsiniz.